top of page
Home
KVIRHANA_cover-dk.jpg
KVIRHANA_title.jpg
O Kvirhani

Kvirhana je festival queer umjetnosti koji će se ove godine po prvi put održati u Sarajevu i Tuzli. Kroz raznovrstan program i siguran prostor, organizatori festivala Sarajevski otvoreni centar i Tuzlanski otvoreni centar ovim festivalom žele pružiti LGBTIQ zajednici u Bosni i Hercegovini novo, lokalno i prepoznatljivo iskustvo, u kulturno-aktivističkom smislu.

 

Novim festivalom želimo doprijeti do što više LGBTIQ osoba u Bosni i Hercegovini, pružiti priliku i podršku lokalnim queer umjetnicima i umjetnicama, aktivistima i aktivisticama, i kreativnim osobama, te nastaviti stvarati siguran prostor i zauzimati postojeći, u kojem svi i sve možemo biti ono što jesmo.

Kvirhana nastavlja promovisati i podržavati hrabrost, solidarnost, slobodu i ravnopravnost LGBTIQ zajednice i drugih marginaliziranih društvenih grupa, što je i misija ovih organizacija.

Program
BG-filler.png

PROGRAM TZ

Kvirhana-milje.png

Prvi dan (02.07.)
Atelje "Ismet Mujezinović"

19:00 - 19:15

Otvaranje festivala

19:15 - 20:15

Otvaranje izložbe: "Iza zidova margine"

20:20 - 21:00

Film: JA BI' DA TO IMAM DOMA 37'

21:00 - 23:00

Druženje sa učesnicima i učesnicama Festivala

Drugi dan (03.07.)
Atelje "Ismet Mujezinović", Centar za kuluturu Tuzla

12:00 - 13:30

Diskusija: "Porodica izvan oKVIRa"

14:00 - 18:00

Izrada grafita i druženje uz muziku

Centar za kulturu Tuzla

19:00 - 21:00

Radionica o Drag-u

Atelje "Ismet Mujezinović"

21:30 - 02:00

Zatvaranje festivala i zabava

Atelje "Ismet Mujezinović"

BG-filler.png

PROGRAM SA

Kvirhana-milje.png

Prvi dan (25.06.)
Zemaljski muzej BiH

17:30 - 18:00

Otvaranje festivala

18:00 - 18:40

Film: JA BI' DA TO IMAM DOMA 37'

18:40 - 21:00

Party i koktel: DJ YNGOD

21:00 - 21:30

Nastup Muha

21:30 - 22:10

Party: DJ YNGOD

Drugi dan (26.06.)
Džipsi-Džipsi

13:00 - 14:00

Otvaranje izložbe Benjamina Strike "Volim te bez ali"

14:00 - 15:00

Panel diskusija: LJUBAV TEBI, MENI I NAMA

Moderatorica: Delila Hasanbegović-Vukas

15:00 - 18:00

Film: TRANSFORMISTAS 60'

Film: TRANSKIDS 142'

20:00 - 21:00

Drag show: VIVA DRAGOSLAVIA

Dekadenca, Lana Vee, Kvarcna Ruža, Ostroga

21:00 - 00:00

Party: SCREAM, SHOUT AND DANCE (ANJA THE BATMAN)

Treći dan (27.06.)
Džipsi-Džipsi

11:00 - 12:00

Spoken poetry

12:00 - 14:40

Film: NEK' JE ŠTO ŠARENIJE 42'

Film: UFERFRAUEN 115'

15:00 - 16:00

Panel diskusija: KORACI DO SLOBODE LJUBAVI

Moderator: Darko Pandurević

Učesnici i učesnice: Amarena, Maja Šenk, Marko Mihailović i CG

16:00 - 17:00

Promocija knjige "Pričam ti u duginim bojama: Životne priče queer osoba"

Moderator: Haris Begić

17:00 - 18:00

Radionica: WHAT'S COOKING

18:00 - 19:30

Easy Sunday svirka: ESMA NUMANOVIĆ I ZLATKO

BG-filler.png

FILMOVI

Filmovi
Kvirhana-milje-inv.png

prvi dan, 25.06. u 18:00, Zemaljski muzej BiH

Ja bi' da to imam doma FILM edit.Still008.jpg

JA BI' DA TO IMAM DOMA 37'

Režija: Ana Opalić i Noah Kraljević

U dokumentarnom filmu „Ja bi da to imam doma’’ 9 protagonista i protagonistkinja progovara o svojim iskustvima s doživljenim bullyingom, diskriminacijom i nasiljem.

drugi dan, 26.06. u 15:00, Džipsi-Džipsi

Transformistas Press Image 3 ElMejunjeQueens.jpg

TRANSFORMISTAS 60'

Režija: Chad Hahne

Snimljen u tajnosti bez dozvole kubanske vlade, ovaj intimno epski dokumentarac prebacuje se između prošlosti i sadašnjosti, suprotstavljajući borbe s kojima su se suočavale različite generacije LGBTIQ osoba na Kubi. Transformistas bilježi dirljivu priču o žrtvi, prijateljstvu i moći umjetnosti da transformira naš život.

drugi dan, 26.06. u 16:00, Džipsi-Džipsi

transkids.jpg

TRANSKIDS 142'

Režija: Hilla Medalia

Četiri godine intimnog i sirovog dokumentiranja daju emotivnu i dramatičnu sliku u čijem su središtu temeljna pitanja: šta znači rođenje u tijelu koje je neusklađeno s vašim rodom? Kako bismo kao roditelji reagovali kad bi se ispostavilo da je dijete koje smo odgojili drugačija osoba od one za koju smo mislili da jeste? I je li naša ljubav prema našoj djeci zaista bezuvjetna?

U dugom, neviđenom dokumentarnom putovanju, redateljica Hilla Medalia bilježi fizičke, emocionalne i socijalne uspone i padove u četvercu i životima njihovih porodica. Izraelski tinejdžeri koji se, uprkos visokoj cijeni, više ne boje da budu svoji.

treći dan, 27.06. u 12:00, Džipsi-Džipsi

Film Still_4_Let There Be Colour.JPG

NEK' JE ŠTO ŠARENIJE 42'

Režija: ADMON FILM, Ado Hasanović

8. septembra 2019. godine Sarajevo je bilo domaćin svog prvog ponosa. Danas su marševi ponosa nezaobilazan događaj u svim glavnim europskim gradovima, iako je u mnogim zemljama službeno priznavanje jednakih prava LGBTQI + zajednici još uvijek daleko od osiguranja. U Bosni i Hercegovini, složenoj zemlji koja teži inkluzivnom pristupu ovoj zajednici, a koja je i dalje rastrgana ostacima rata, ovaj je događaj označio prekretnicu u općoj percepciji LGBTQI + zajednice u zemlji i njegove legitimnosti da postoji.

treći dan, 27.06. u 12:45, Džipsi-Džipsi

Uferfrauen_01-1.jpg

UFERFRAUEN 115’

Režija: Barbara Wallbraun

Uferfrauen prikazuje šest protagonista koji su živjeli u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici: Christiane iz Berlina, Carola iz Dresdena, Pat iz Mecklenburg-Western Pomerania, kao i Elke i dugogodišnji par Sabine i Gisela iz Saske-Anhalt. Žene dijele svoje priče o svom svakodnevnom životu, svojoj borbi za samoodređenje, svojoj prvoj ljubavi, nekonvencionalnim načinima izgradnje porodice kao i borbama sa SED-om i zakonom.

Partijanje
BG-filler.png

PARTIJANJE

Kvirhana-milje-inv.png

IZLOŽBA: IZA ZIDOVA MARGINE

Bh. povorka ponosa tokom 2021. godine organizovala je medijsku kampanju pod nazivom “Iza zidova margine” sa ciljem da učini vidljivim iskustava LGBTIQ osoba tokom pandemije. Iskustva lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i queer (LGBTIQ) osoba su potpuno zanemarena u javnom prostoru.

Kampanjom “Iza zidova margine” borimo se protiv zanemarivanja iskustava naše zajednice i dajemo glas onima koji_e se ne čuju u javnom prostoru. Prikupljeno je preko pedeset iskustava LGBTIQ zajednice koja svjedoče o otporu, borbi i snazi koju svako i svaka od nas ima.

IZLOŽBA: VOLIM TE BEZ ALI

Benjamin Strike svojim projektom "Volim te bez ali" želi podignuti vidljivost roditelja LGBT+ djece, ali i ukazati na ohrabrujuće primjere roditeljskog prihvaćanja. Serija fotografija sastoji se od deset portreta roditelja LGBT+ djece.
Cilj projekta #VolimTeBezAli je osluhnuti priče što više roditelja te pokazati kako isti imaju ime i lice. Također, jedan od ciljeva je i prikaz ovakvih pozitivnih priča roditeljske podrške i aktivizma koje vrlo često ostaju na marginama.

MUHA

Muha ja mlada trap-rap muzičarka iz Sarajeva, porijeklom iz Francuske, koja je raznim singlovima i debitantskim EP-om "Identitet" skrenula pažnju publike u zadnje vrijeme. Njen zanimljivi stil sigurno će se prepoznati i u njenim nastupima uživo.

DRAGOSLAVIA

Dragoslavia je prvi balkanski online drag show, kojeg čini zajednica mladih balkanskih drag performera i performerki. Prateći slogan "Sestrinstva i jedinstva", njihov cilj je dati mladim drag performerima i performerkama sa Balkana platformu da se bave dragom te da se s njim igraju i eksperimentišu kroz medij videa. Kroz prvu sezonu organizovali i organizovale su 16 tematskih drag performansa, u kojima je učestvovalo preko 40 drag performera i performerki sa Balkana i šire!
U Sarajevu će ovog puta, u okviru Kvirhana festivala, Dragoslaviju predstaviti četiri drag kraljice: Dekadenca, Kvarcna Ruža, Lana Vee i Ostroga!

BG-filler.png

INFO

Info
Kvirhana-milje.png
 • Šta je "Merlinka u Sarajevu" i ko može doći?"
  "Merlinka u Sarajevu" je međunarodni filmski festival na kojem možete pogledati dugometražne i kratkometražne filmove koji se tiču LGBT+ tema, a koji na našim prostorima rijetko dođu do šire publike. Pored filmova, posjetiocima i posjetiteljicama se nude razgovori, promocije, kao i muzičko-zabavni program u kojem učestvuju LGBT+ izvođači i izvođačice, ali i prijatelji i prijateljice koji podržavaju LGBT+ zajednicu i pomažu u borbi za ostvarenje jednakih prava za sve. To je festival kulture koji je otvoren zasve, ne samo pripadnike i pripadnice LGBT+ zajednice.
 • Došao/došla bih na festival, ali se plašim za svoju sigurnost."
  Sigurnosna situacija za pripadnike i pripadnice LGBT+ zajednice u Bosni i Hercegovini nije idealna, no ipak je zabilježen mali broj incidenata na javnim i kulturnim dešavanjima. Festival "Merlinka u Sarajevu" je doživio jedan takav incident 2014. godine, kada je grupa od 14 maskiranih osoba upala na tribinu u kinu "Kriterion" i napala učesnike i učesnice festivala. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 19. decembra 2018. godine usvojio apelaciju Sarajevskog otvorenog centra i drugih, te potvrdio da su vlasti Kantona Sarajevo prekršile pravo na okupljanje LGBT+ osoba jer nisu obezbijedile sigurnost učesnika i učesnica. Bez obzira na ovu presudu, poslije 2014. godine nisu zabilježeni incidenti, a festival je nastavljen bez prekida do danas. Uspostavljena je adekvatna suradnja sa organima za provođenje zakona u Kantonu Sarajevo, stoga vjerujemo da će i ove godine u prvom planu "Merlinke" biti samo zabava. Pored predstavnika i predstavnica policije i hitne pomoći, za sigurnost učesnika i učesnica festivala pobrinut će se i uposlenici zaštitarske firme iz Sarajeva.
 • Moja porodica i prijatelji ne znaju da sam LGBT+, smijem li se pojaviti na festivalu?"
  Festival "Merlinka u Sarajevu" je otvoren za sve građane i građanke, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni/spolni identitet. Kako se broj učesnika i učesnica iz godine u godinu povećava, a među njima se nalazi veliki broj osoba koje se ne identificiraju kao LGBT+, sam dolazak na projekcije i druge događaje u okviru festivala ne podrazumijeva izlazak iz ormara ("coming out").
 • Poruka ovogodišnjeg festivala je "Lezbijka sam, neka sam". Da li to znači da je festival ove godine namijenjen samo ženama?"
  Ne. Namjera "Merlinke u Sarajevu" je da propituje i promovira sve aspekte života i iskustava LGBT+ osoba, s tim da je svaka pojedinačna "Merlinka" posvećena jednoj važnoj temi - poput zaljubljivanja ili otpora strahu - ili posebnoj grupi unutar LGBT+ zajednice. Ove godine su u fokusu žene koje vole žene, te većina filmova obrađuju teme koje su univerzalne, ali se i specifično tiču lezbijskog iskustva.
 • Čuo/čula sam da su LGBT+ zabave promiskuitetne i razuzdane. Ako dođem, hoće li me neko "pipkati"?"
  Projekcije i prateći program festivala "Merlinka u Sarajevu" su otvoreni za sve osobe, bez obzira na seksualnu orijentaciju. To također nisu tzv. seks-zabave, već klupski događaji sa didžejevima i didžejicama, gdje bilo kakvo nasilje ili uznemiravanje nije dozvoljeno.
 • Došao/došla bih na festival ali ne poznajem nikoga iz LGBT+ zajednice. Neugodno mi je da dođem sam/sama.
  Otvaranje ka zajednici može djelovati zastrašujuće, pogotovo za mlađe osobe i osobe koje još uvijek nisu izašle iz ormara. Sve LGBT+ osobe su u nekom trenutku svog života bile u istoj situaciji, ali iskusniji i iskusnije mogu potvrditi da je svako otvaranje i upoznavanje pozitivno. Ukoliko se plašite prvog susreta sa zajednicom na većem, javnom festivalu, možete se prije toga obratiti Sarajevskom otvorenom centru. Pored psihološkog savjetovanja, Sarajevski otvoreni centar često organizira druženja i aktivnosti manjeg obima, gdje možete upoznati druge LGBT+ osobe u manje stresnom okruženju. Što se tiče drugih bh. gradova, slične sadržaje organiziraju Tuzlanski otvoreni centar, Kvart (Prijedor), XXXX.
 • Ne živim u Sarajevu a želim posjetiti festival "Merlinku"."
  Svake godine organizatori i organizatorice festivala osiguraju sredstva za djelimično ili cjelokupno pokrivanje troškova gostiju iz drugih gradova u BiH, u suradnji sa donatorima i partnerskim organizacijama. Preporučujemo da se obratite Sarajevskom otvorenom centru za dodatne informacije.
 • Mogu li na "Merlinci" pronaći partnera/partnericu?"
  Kao i svaki drugi javni kulturni događaj, "Merlinka" je odlično mjesto za upoznavanje i druženje. Međutim, to nije primarna namjena festivala. Festival "Merlinka u Sarajevu" kroz filmove, muziku, razgovore i druge umjetničke manifestacije tretira značajne teme i probleme s kojima se susreću LGBT+ osobe u Bosni i Hercegovini i šire.

ULAZ NA SVE PROJEKCIJE I PRATEĆE DOGAĐAJE JE BESPLATAN

U skladu sa trenutnim epidemiološkim mjerama, broj osoba prisutnih tokom progama festivala bit će ograničen.

Lokacije festivala

Zemaljski muzej BiH

Zmaja od Bosne 3, Sarajevo

zemaljskimuzej.ba

Kontakt

Atelje "Ismet Mujezinović"

Klosterska bb, Tuzla

centarzakulturutuzla.ba

Centar za kulturu Tuzla

Dragiše Trifkovića, Tuzla

centarzakulturutuzla.ba

bottom of page