top of page
Home
KVIRHANA.png

U junu 2023. godine održano je treće izdanje lokalnog kvir festivala Kvirhana, koji organizuje Sarajevski otvoreni centar. Festivalom Kvirhana želimo kreirati prostor gdje će kvir osobe ne samo biti ono što zaista jesu, nego i slaviti svoje identitete. Iako je Kvirhana primarno siguran i slavljenički prostor za lezbejke, gej, biseksualne, transrodne i kvir osobe, ona je i mjesto susreta i slobode za sve one koji podržavaju LGBTIQ osobe ili propituju ustaljene norme vezane za spol, rod i seksualnost.

Program
BG-filler.png

PROGRAM 2023

Petak, 16. juni
Historijski muzej Sarajevo

19:00 - 19:30

Otvaranje festivala

19:30 - 20:00

20:00

Muzički program

Otvaranje izložbe

‘’Weight of society’’

Autorica: Iman della Luna Glusac

DJ Anima

Dolores

Luka Rajić

Bojana Vunturišević

Subota, 17. juni
Historijski muzej Sarajevo

12:00 - 14:00

Queer Talks Session 1

Kako biti dobar saveznik trans osobi

Ali Huremović, BiH

Rodno izražavanje - Maskulinitet i feminitet u wlw kulturi na Zapadnom Balkanu

Marija Vuletić, BiH

Budućnost jezika: Rodno neutralni jezik

Amar Bašić, BIH

Mjesto fluidnost i restrikcije roda u tradiciji - Virdžine

Predrag Šarčević, SRB

 

14:30 - 16:00

Queer Talks Session 2

Trans historija u BiH u 19. i 20. stoljeću

Matej Vrebac i Lejla Kalamujić, BiH

Kojeg roda je moda? - Fluidnost i odjeća kao silueta identiteta

Armin Ćosić, BiH

Kabare Iza ogledala -  osvrt na predstavu posvećenu životima trans seks radnica

Vladimir Bjeličić, SRB

 

19:00

Muzički program

Fai

The Category Is Camp, IMPAKT revija

Drag show

DJ grof KTI

Džipsii

Nedjelja, 18. juni
Historijski muzej

12:00 - 14:00

14:00 - 15:30

Radionica knjigoveza: Pamflet uvez

Nina Stanarević Studio Tisa

16:00 - 17:00

Živa biblioteka

Bh. povorka ponosa i GRID Zagrljaj

 

17:00 - 18:00

Akustična svirka by AS27

Radionica izrade terarija i razmjena pelcera biljaka

Mehmed Mešanović @plantismus

BG-filler.png

DOGAĐAJI

Događaji
Bojana Vunturisevic 8.jpg

Petak, 16. juni

Historijski muzej Sarajevo

BOJANA VUNTURIŠEVIĆ

Prvu noć Kvirhane u Sarajevu nastupit će poznata kantautorka iz Srbije Bojana Vunturišević! Njen posljenji album "Ljubav", objavljen u februaru ove godine, vrlo brzo je stekao je status kultnog domaćeg izdanja. Kako na društvenim mrežama, tako i na regionalnim top listama koji prate dešavanja na pop sceni, Bojanine nove pjesme brzo su privukle pažnju i izazvale sjajne reakcije publike.

Vunturišević svoj stil opisuje kao "kapitalistič
ki blues" i crpi inspiraciju iz indie popa, trip hopa i dancehalla.

4.png

Petak, 16. juni

Historijski muzej Sarajevo

LUKA RAJIĆ

16. juna slušamo Luku Rajića, mladog muzičara iz Beograda koji je popularnost stekao pjesmom "Ludim". Dok je u studiju inspirisan elektronskim zvukom i dream popom, u nastupima uživo uvodi i soulful energiju. Jedva čekamo!
 

DŽIPSII

 

17. juna dolazi nam Džipsii, učesnik "Pesme za Evroviziju" koji će po prvi put pred bh. publikom nastupati na našem festivalu!

Njegov prvi album "Zapisi iz podzemlja" završio je na listi najboljih albuma 2022. godine novina Danas.

IMG_7933.jpg

Subota 17. juni

Historijski muzej Sarajevo

DOLORES

Prvu noć dolaze nam Dolores - ženski pop duo iz Srbije koji čine Ana Srećković Endži i Marija Vukčević. Dolores je dio izdavačke kuće Više manje zauvijek a pažnju su izazvale singlom i spotom ‘’Šta te radi’’.
Inspiraciju za svoju muziku Dolores pronalazi u novom valu, u bendovima osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, ali i u muzici suvremenih alternativnih sastava iz zemalja bivše Jugoslavije.

DOLORES foto Veljko Lalović .png

Petak, 16. juni

Historijski muzej Sarajevo

EBA72C69-0E9C-4A87-850A-707B78094791.jpg

Subota, 17. juni, 20:00 h

Historijski muzej Sarajevo

REVIJA - The category is camp

Impakt je novi modni pokret porijeklom iz Sarajeva koji kroz svoj rad želi da izgradi alternativnu umjetničku scenu mladih. Koncept je baziran na održivoj modi i organizaciji modnih performansa, kao i edukacija i umrežavanja mladih umjetnika iz čitave Bosne i Hercegovine i regiona.

IMG-b89c74e017ff7b46cb165a6865578caf-V.jpg

Nedjelja 18. juni, 12:00h

Historijski muzej Sarajevo

IZRADA TERARIJA

Mehmed Mešanović je osnivač brenda Plantismus koji se bavi stajlingom i ozelenjavanjem enterijera, izradom terarija i drugih dizajnerskih aranžmana od biljaka, te savjetovanjem i održavanjem edukativnih radionica o uzgoju biljaka i izradi zatvorenih terarija.

Učesnici će na radionici proširiti svoje znanje o uzgoju sobnih biljaka, te kroz praktičan pristup uz pratnju edukatora naučiti osnovne principe funkcionisanja zatvorenih terarija i izraditi sami svoje zatvorene vrtove u boci. Po završetku radionice učesnici svoje terarije nose kući.

DRAG SHOW

 

Kvirhana ne može proći bez draga, a ove godine po prvi put na festivalu imamo četiri kraljice iz BiH. Spremite se za nezaboravan nastup u subotu 17. juna!

IMG_7465.jpg

Subota, 17. juni

Historijski muzej BiH

BG-filler.png

INFO

Info
 • Šta je "Merlinka u Sarajevu" i ko može doći?"
  "Merlinka u Sarajevu" je međunarodni filmski festival na kojem možete pogledati dugometražne i kratkometražne filmove koji se tiču LGBT+ tema, a koji na našim prostorima rijetko dođu do šire publike. Pored filmova, posjetiocima i posjetiteljicama se nude razgovori, promocije, kao i muzičko-zabavni program u kojem učestvuju LGBT+ izvođači i izvođačice, ali i prijatelji i prijateljice koji podržavaju LGBT+ zajednicu i pomažu u borbi za ostvarenje jednakih prava za sve. To je festival kulture koji je otvoren zasve, ne samo pripadnike i pripadnice LGBT+ zajednice.
 • Došao/došla bih na festival, ali se plašim za svoju sigurnost."
  Sigurnosna situacija za pripadnike i pripadnice LGBT+ zajednice u Bosni i Hercegovini nije idealna, no ipak je zabilježen mali broj incidenata na javnim i kulturnim dešavanjima. Festival "Merlinka u Sarajevu" je doživio jedan takav incident 2014. godine, kada je grupa od 14 maskiranih osoba upala na tribinu u kinu "Kriterion" i napala učesnike i učesnice festivala. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 19. decembra 2018. godine usvojio apelaciju Sarajevskog otvorenog centra i drugih, te potvrdio da su vlasti Kantona Sarajevo prekršile pravo na okupljanje LGBT+ osoba jer nisu obezbijedile sigurnost učesnika i učesnica. Bez obzira na ovu presudu, poslije 2014. godine nisu zabilježeni incidenti, a festival je nastavljen bez prekida do danas. Uspostavljena je adekvatna suradnja sa organima za provođenje zakona u Kantonu Sarajevo, stoga vjerujemo da će i ove godine u prvom planu "Merlinke" biti samo zabava. Pored predstavnika i predstavnica policije i hitne pomoći, za sigurnost učesnika i učesnica festivala pobrinut će se i uposlenici zaštitarske firme iz Sarajeva.
 • Moja porodica i prijatelji ne znaju da sam LGBT+, smijem li se pojaviti na festivalu?"
  Festival "Merlinka u Sarajevu" je otvoren za sve građane i građanke, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni/spolni identitet. Kako se broj učesnika i učesnica iz godine u godinu povećava, a među njima se nalazi veliki broj osoba koje se ne identificiraju kao LGBT+, sam dolazak na projekcije i druge događaje u okviru festivala ne podrazumijeva izlazak iz ormara ("coming out").
 • Poruka ovogodišnjeg festivala je "Lezbijka sam, neka sam". Da li to znači da je festival ove godine namijenjen samo ženama?"
  Ne. Namjera "Merlinke u Sarajevu" je da propituje i promovira sve aspekte života i iskustava LGBT+ osoba, s tim da je svaka pojedinačna "Merlinka" posvećena jednoj važnoj temi - poput zaljubljivanja ili otpora strahu - ili posebnoj grupi unutar LGBT+ zajednice. Ove godine su u fokusu žene koje vole žene, te većina filmova obrađuju teme koje su univerzalne, ali se i specifično tiču lezbijskog iskustva.
 • Čuo/čula sam da su LGBT+ zabave promiskuitetne i razuzdane. Ako dođem, hoće li me neko "pipkati"?"
  Projekcije i prateći program festivala "Merlinka u Sarajevu" su otvoreni za sve osobe, bez obzira na seksualnu orijentaciju. To također nisu tzv. seks-zabave, već klupski događaji sa didžejevima i didžejicama, gdje bilo kakvo nasilje ili uznemiravanje nije dozvoljeno.
 • Došao/došla bih na festival ali ne poznajem nikoga iz LGBT+ zajednice. Neugodno mi je da dođem sam/sama.
  Otvaranje ka zajednici može djelovati zastrašujuće, pogotovo za mlađe osobe i osobe koje još uvijek nisu izašle iz ormara. Sve LGBT+ osobe su u nekom trenutku svog života bile u istoj situaciji, ali iskusniji i iskusnije mogu potvrditi da je svako otvaranje i upoznavanje pozitivno. Ukoliko se plašite prvog susreta sa zajednicom na većem, javnom festivalu, možete se prije toga obratiti Sarajevskom otvorenom centru. Pored psihološkog savjetovanja, Sarajevski otvoreni centar često organizira druženja i aktivnosti manjeg obima, gdje možete upoznati druge LGBT+ osobe u manje stresnom okruženju. Što se tiče drugih bh. gradova, slične sadržaje organiziraju Tuzlanski otvoreni centar, Kvart (Prijedor), XXXX.
 • Ne živim u Sarajevu a želim posjetiti festival "Merlinku"."
  Svake godine organizatori i organizatorice festivala osiguraju sredstva za djelimično ili cjelokupno pokrivanje troškova gostiju iz drugih gradova u BiH, u suradnji sa donatorima i partnerskim organizacijama. Preporučujemo da se obratite Sarajevskom otvorenom centru za dodatne informacije.
 • Mogu li na "Merlinci" pronaći partnera/partnericu?"
  Kao i svaki drugi javni kulturni događaj, "Merlinka" je odlično mjesto za upoznavanje i druženje. Međutim, to nije primarna namjena festivala. Festival "Merlinka u Sarajevu" kroz filmove, muziku, razgovore i druge umjetničke manifestacije tretira značajne teme i probleme s kojima se susreću LGBT+ osobe u Bosni i Hercegovini i šire.

ULAZ NA SVE DOGAĐAJE

JE BESPLATAN

Lokacija festivala

Historijski muzej BiH

Zmaja od Bosne 5, Sarajevo

Kontakt

bottom of page