top of page
Home
KVIRHANA ZAJEDNICKI web slider.jpg

Kvirhana je festivala kvir (LGBTI) umjetnosti i aktivizma koji organizuju Sarajevski otvoreni centar i Tuzlanski otvoreni centar. Festivalom Kvirhana želimo kreirati prostor gdje će kvir osobe ne samo biti ono što zaista jesu, nego i slaviti svoje identitete. Iako je Kvirhana primarno siguran i slavljenički prostor za lezbejke, gej, biseksualne, transrodne i kvir osobe, ona je i mjesto susreta i slobode za sve one koji podržavaju LGBTIQ osobe ili propituju ustaljene norme vezane za spol, rod i seksualnost.

 

Kvirhana ove godine fokus stavlja na slobodu te se kao i dosad trudi biti siguran i slavljenički prostor za sve LGBTIQ osobe i njihove prijatelje_ice. Slogan "Bujrum, slobode!" smještamo u današnji kontekst odgovornosti koju sloboda nosi, istodobno propitujući puteve koji vode do nje. Sloboda se osvaja i njeguje, a kroz umjetničke i aktivističke događaje Kvirhane ćemo promišljati i uživati slobodu u različitim formatima. Pridružite nam se i ove godine u Sarajevu i Tuzli. Bujrum slobode!

Festival Kvirhana u Sarajevu održava se uz podršku Švedske.

Program

PROGRAM Sarajevo 2024 

Četvrtak 6. juni
SARTR

19:30 

Otvaranje festivala

20:00

Predstava Naš sin (Heartefact fund Beograd)

Koktel uz DJ Fai

Petak 7. juni
Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo

14:00 - 15:00

Mingling session: Povedi me na Povorku!    

BujROOM: Prostor za samoorganizovanje 

 

15:00 - 17:00

Bosanskoherecegovačka KVIRnematografija: Projekcije kratkometražnih filmova

Jan, (autori: Mirza Čustović, Kenan Musić) 
Sutra ćemo kupiti ribice, (autorice: Sara Ristić i Emina Emily Džindo)

Open Q&A: Vizualno kvir stvaralaštvo
Sara Ristić, Emina Emily Džindo, Maksim Jovanović, Mirza Čustović, Kenan Musić, Monika Andrić

Moderator: Arman Fatić

17:00 - 18:30

19:00 - 21:00

Otvaranje izložbe fotografija: ‘’Razlike od kojih smo satkani - uvid u LGBTIQ+ živote’’ autorice Monike Andrić

Kino Bosna

Muzički program

Drag show - Xenia Fuxx, Anna Fetamin, Selma Saga, Nikotina

Bluzze

Marko Bošnjak

Ida Prester i Lollobrigida

Cura i dečko

21:30

Subota 8. juni
Međunarodni centar za djecu i omladinu
Novo Sarajevo

13:00 - 18:00

Izložba ‘’Razlike od kojih smo satkani - uvid u LGBTIQ+ živote” autorice Monike Andrić

13:00 - 15:00

Radionica kvir FANZINE: Zajedničko pisanje manifesta za prvo izdanje kvir fanzina

15:00 - 18:00

Queer talks

Session 1

Kvir i feministička teologija - Lana Bobić

Zauzimanje prostora kao (autovana) LGBTIQ+ osoba - Sonja Sajzor

FemiChat: Žena ženi nije vuk
Matej Vrebac i Nina Pavićević, KRITIČKI

Session 2

Temelji kvir otpora: Ljubav sa margina - Anela Dumonjić

Biti dobar roditelj - Dinka Huremović, GRID Zagrljaj 

17:00 - 18:00

BujROOM: Prostor za samoorganizovanje 

 

Kino Bosna

21:30

Muzički program

Foster 

Oli pop 

Masha Ravel

Svemirko 

DJ Sonja Sajzor 

PROGRAM Tuzla 2024 

Petak, 16. juni

Historijski muzej Sarajevo

Petak 31. maj

Centar za Kulturu - Dom mladih

12:00 - 14:00

Konferencija ''Bujrum s ponosom''

Narodno pozorište Grada Tuzla

18:30 - 19:30

Izložba ''Moj komad slobode''

19:30 - 20:00

Otvaranje četvrtog festivala Kvirhana na sceni Narodnog pozorišta

20:00 - 21:00

Predstava ''Šta će otac reći'' autora Admira Adilovića

 

Bluesberry bar

21:30 - 00:00

Karaoke party

Subota 1. juni

JU Centar za Kulturu Grada Tuzla - Kamerna scena Doma mladih

13:00 - 14:00

Speed frending

14:00 - 14:30

14:30 - 15:00

15:00 - 15:30

Queer talks: iskustvo roditelja LGBTIQ djece

Queer talks: istospolna partnerstva u BiH

Queer talks: aktivizam i sloboda

15:30 - 17:00

Forum Teatar - scena ''Treba te liječit''

17:00 - 18:00

Društvene igre uz zakusku

Caffe bar Jazz

21:00 - 02:00

Disco party uz DJANE NEVISTA

Nedjelja 2. juni

Bluesberry bar

12:00 - 14:00

14:00 - 16:00

16:00 - 16:30

Veganski grill i bazar rukotvorina

Koncert etno muzike

Zatvaranje festivala

DOGAĐAJI SARAJEVO

SVEMIRKO

Svemirko je alternativni pop projekt koji djeluje na prostorima bivše Jugoslavije. Muzika se može opisati kao omaž minulim vremenima 70ih i 80ih godina. Sve je provučeno kroz lo-fi filter s malo modernijim aranžmanima. Uživo sviraju kao trojac i sviraju svuda, a sada je došao red i na Sarajevo! Slušamo ih u subotu, posljednji dan festivala.

13.jpg

Subota 8. juni

Kino Bosna

IMG_8452.JPG

Subota 8. juni

Kino Bosna

MACHA RAVEL

Otkako se pojavila na regionalnoj sceni krajem 2020. godine, Macha Ravel značajno se promijenila. Iako je na početku bila poznatija publici kao reperica Muha, uvijek je javno isticala da je to samo faza i da će se kad-tad vratiti svojoj prvoj ljubavi, pjevanju. Danas je na nastupima prate samo njezina električna gitara, energija i beskompromisni stav. Slušamo Machu u subotu, posljednju noć festivala!

IMG-6853.JPG

Četvrtak 6. juni
SARTR

PREDSTAVA ''NAŠ SIN''

Intimistička, iskrena, poetična, duhovita i na trenutke tragična priča o roditeljima koji duboko u sebi ne nalaze načina da prihvate identitet svog gej sina, iako misle da su pokušali sve, ipak ostaju zatočenici uslovljene ljubavi, na koju su jedino spremni.

 

Autorski projekat Patrika Lazića, jednog od najdarovitijih reditelja mlađe generacije, predstavlja ozbiljan umetnički korak dalje - u tekstu koji nastaje iz stvarnosti, spajaju se scene iz svih naših života. Priča počinje kao stotine drugih priča, jer to i jeste, u njoj smo svi mi.

BG-filler.png

INFO

Info
 • Šta je "Merlinka u Sarajevu" i ko može doći?"
  "Merlinka u Sarajevu" je međunarodni filmski festival na kojem možete pogledati dugometražne i kratkometražne filmove koji se tiču LGBT+ tema, a koji na našim prostorima rijetko dođu do šire publike. Pored filmova, posjetiocima i posjetiteljicama se nude razgovori, promocije, kao i muzičko-zabavni program u kojem učestvuju LGBT+ izvođači i izvođačice, ali i prijatelji i prijateljice koji podržavaju LGBT+ zajednicu i pomažu u borbi za ostvarenje jednakih prava za sve. To je festival kulture koji je otvoren zasve, ne samo pripadnike i pripadnice LGBT+ zajednice.
 • Došao/došla bih na festival, ali se plašim za svoju sigurnost."
  Sigurnosna situacija za pripadnike i pripadnice LGBT+ zajednice u Bosni i Hercegovini nije idealna, no ipak je zabilježen mali broj incidenata na javnim i kulturnim dešavanjima. Festival "Merlinka u Sarajevu" je doživio jedan takav incident 2014. godine, kada je grupa od 14 maskiranih osoba upala na tribinu u kinu "Kriterion" i napala učesnike i učesnice festivala. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 19. decembra 2018. godine usvojio apelaciju Sarajevskog otvorenog centra i drugih, te potvrdio da su vlasti Kantona Sarajevo prekršile pravo na okupljanje LGBT+ osoba jer nisu obezbijedile sigurnost učesnika i učesnica. Bez obzira na ovu presudu, poslije 2014. godine nisu zabilježeni incidenti, a festival je nastavljen bez prekida do danas. Uspostavljena je adekvatna suradnja sa organima za provođenje zakona u Kantonu Sarajevo, stoga vjerujemo da će i ove godine u prvom planu "Merlinke" biti samo zabava. Pored predstavnika i predstavnica policije i hitne pomoći, za sigurnost učesnika i učesnica festivala pobrinut će se i uposlenici zaštitarske firme iz Sarajeva.
 • Moja porodica i prijatelji ne znaju da sam LGBT+, smijem li se pojaviti na festivalu?"
  Festival "Merlinka u Sarajevu" je otvoren za sve građane i građanke, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni/spolni identitet. Kako se broj učesnika i učesnica iz godine u godinu povećava, a među njima se nalazi veliki broj osoba koje se ne identificiraju kao LGBT+, sam dolazak na projekcije i druge događaje u okviru festivala ne podrazumijeva izlazak iz ormara ("coming out").
 • Poruka ovogodišnjeg festivala je "Lezbijka sam, neka sam". Da li to znači da je festival ove godine namijenjen samo ženama?"
  Ne. Namjera "Merlinke u Sarajevu" je da propituje i promovira sve aspekte života i iskustava LGBT+ osoba, s tim da je svaka pojedinačna "Merlinka" posvećena jednoj važnoj temi - poput zaljubljivanja ili otpora strahu - ili posebnoj grupi unutar LGBT+ zajednice. Ove godine su u fokusu žene koje vole žene, te većina filmova obrađuju teme koje su univerzalne, ali se i specifično tiču lezbijskog iskustva.
 • Čuo/čula sam da su LGBT+ zabave promiskuitetne i razuzdane. Ako dođem, hoće li me neko "pipkati"?"
  Projekcije i prateći program festivala "Merlinka u Sarajevu" su otvoreni za sve osobe, bez obzira na seksualnu orijentaciju. To također nisu tzv. seks-zabave, već klupski događaji sa didžejevima i didžejicama, gdje bilo kakvo nasilje ili uznemiravanje nije dozvoljeno.
 • Došao/došla bih na festival ali ne poznajem nikoga iz LGBT+ zajednice. Neugodno mi je da dođem sam/sama.
  Otvaranje ka zajednici može djelovati zastrašujuće, pogotovo za mlađe osobe i osobe koje još uvijek nisu izašle iz ormara. Sve LGBT+ osobe su u nekom trenutku svog života bile u istoj situaciji, ali iskusniji i iskusnije mogu potvrditi da je svako otvaranje i upoznavanje pozitivno. Ukoliko se plašite prvog susreta sa zajednicom na većem, javnom festivalu, možete se prije toga obratiti Sarajevskom otvorenom centru. Pored psihološkog savjetovanja, Sarajevski otvoreni centar često organizira druženja i aktivnosti manjeg obima, gdje možete upoznati druge LGBT+ osobe u manje stresnom okruženju. Što se tiče drugih bh. gradova, slične sadržaje organiziraju Tuzlanski otvoreni centar, Kvart (Prijedor), XXXX.
 • Ne živim u Sarajevu a želim posjetiti festival "Merlinku"."
  Svake godine organizatori i organizatorice festivala osiguraju sredstva za djelimično ili cjelokupno pokrivanje troškova gostiju iz drugih gradova u BiH, u suradnji sa donatorima i partnerskim organizacijama. Preporučujemo da se obratite Sarajevskom otvorenom centru za dodatne informacije.
 • Mogu li na "Merlinci" pronaći partnera/partnericu?"
  Kao i svaki drugi javni kulturni događaj, "Merlinka" je odlično mjesto za upoznavanje i druženje. Međutim, to nije primarna namjena festivala. Festival "Merlinka u Sarajevu" kroz filmove, muziku, razgovore i druge umjetničke manifestacije tretira značajne teme i probleme s kojima se susreću LGBT+ osobe u Bosni i Hercegovini i šire.

ULAZ NA SVE DOGAĐAJE

JE BESPLATAN

Lokacije festivala

SARTR

Gabelina 16

71000 Sarajevo

 

Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo

Kemala Kapetanovića 17

71000 Sarajevo

Kino Bosna

Alipašina 19

71000 Sarajevo

Kontakt

bottom of page