top of page
Home
KVIRHANA ZAJEDNICKI web slider.jpg

Kvirhana is festival of queer (LGBTI) art and activism organized by the Sarajevo Open Centre and Tuzla Open Centre in Tuzla and sarajevo. With the Kvirhana Festival, we wish to create a space where queer people can not only be themselves, but can also celebrate their identities. Although Kvirhana is primarily a safe and celebratory space for lesbians, gays, bisexual, transgender and queer persons, it is also a place of gathering and freedom for all those who support LGBTIQ people or question the established norms related to sex, gender, and sexuality.

Kvirhana this year focuses on freedom and, same as before, strives to be a safe and celebratory space for all LGBTIQ people and their friends. With the slogan "Bujrum slobode!" (''Welcome, take some freedom!'') we place in today's context the responsibility that freedom carries, at the same time questioning the paths that lead to it. Freedom is conquered and cherished, and through the artistic and activist events of Kvirhana we will think about and enjoy freedom in different formats. Join us again this year in Sarajevo and Tuzla!

Program

PROGRAMME SARAJEVO 2024

Thursday, June 6th
SARTR - Sarajevo War Theatre

19:30 

Opening of the festival 

20:00 

Performance Naš sin (Heartefact fund Beograd)

Cocktail party with DJ Nadja Si

Friday, June 7th
NOVO SARAJEVO International Centre for Children and Youth

14:00 - 15:00

Mingling session: Take me to the Pride March!  

15:00 - 17:00

BujROOM: Space for self-organizing

17:00 -18:30

Bosnian and Herzegovinian QUEERnematography: Screenings of short films

Jan, (Authors: Mirza Čustović, Kenan Musić) 23’
Tomorrow we will buy fish, (Authors: Sara Ristić i Emina Emily Džindo) 18

Visual queer creativity: Open Q&A
Sara Ristić, Emina Emily Džindo, Maksim Jovanović, Mirza Čustović, Kenan Musić, Monika Andrić

Moderator: Arman Fatić

19:00 - 21:00

Opening of the photo exhibition: ““Differences that make US” - a glimpse into LGBTQ+ lives” of the author Monika Andrić


Kino Bosna

19:00 - 21:00

Music program

Drag show  - Xenia Fuxx, Anna Fetamin, Selma Saga, Nikotina

Bluzze

Marko Bošnjak

Ida Prester i Lollobrigida

Cura i dečko

Saturday, June 8th
NOVO SARAJEVO International Centre for Children and Youth

13:00 - 18:00

13:00 - 15:00

Queer FANZINE workshop: Joint writing of the manifesto for the first edition of the queer fanzine

15:00 - 18:00

Queer Talks

Session 1

Queer and feminist theology - Lana Bobić

Creating a space of freedom - Sonja Sajzor

FemiChat: A woman is not another woman’s wolf
Matej Vrebac i Nina Pavićević, KRITIČKI

Session 2

Foundations of queer resistance: Love from the margins – Anela Dumonjić

To be a good parent - Dinka Huremović, GRID Zagrljaj

17:00 - 18:00

BujROOM: Space for self-organizing


Kino Bosna

21:30

Music program

Foster

Oli pop

Masha Ravel

Svemirko

DJ Sonja Sajzor

Photo exhibition: ““Differences that make US” - a glimpse into LGBTQ+ lives” of the author Monika Andrić

BG-filler.png

INFO

 • Šta je "Merlinka u Sarajevu" i ko može doći?"
  "Merlinka u Sarajevu" je međunarodni filmski festival na kojem možete pogledati dugometražne i kratkometražne filmove koji se tiču LGBT+ tema, a koji na našim prostorima rijetko dođu do šire publike. Pored filmova, posjetiocima i posjetiteljicama se nude razgovori, promocije, kao i muzičko-zabavni program u kojem učestvuju LGBT+ izvođači i izvođačice, ali i prijatelji i prijateljice koji podržavaju LGBT+ zajednicu i pomažu u borbi za ostvarenje jednakih prava za sve. To je festival kulture koji je otvoren zasve, ne samo pripadnike i pripadnice LGBT+ zajednice.
 • Došao/došla bih na festival, ali se plašim za svoju sigurnost."
  Sigurnosna situacija za pripadnike i pripadnice LGBT+ zajednice u Bosni i Hercegovini nije idealna, no ipak je zabilježen mali broj incidenata na javnim i kulturnim dešavanjima. Festival "Merlinka u Sarajevu" je doživio jedan takav incident 2014. godine, kada je grupa od 14 maskiranih osoba upala na tribinu u kinu "Kriterion" i napala učesnike i učesnice festivala. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 19. decembra 2018. godine usvojio apelaciju Sarajevskog otvorenog centra i drugih, te potvrdio da su vlasti Kantona Sarajevo prekršile pravo na okupljanje LGBT+ osoba jer nisu obezbijedile sigurnost učesnika i učesnica. Bez obzira na ovu presudu, poslije 2014. godine nisu zabilježeni incidenti, a festival je nastavljen bez prekida do danas. Uspostavljena je adekvatna suradnja sa organima za provođenje zakona u Kantonu Sarajevo, stoga vjerujemo da će i ove godine u prvom planu "Merlinke" biti samo zabava. Pored predstavnika i predstavnica policije i hitne pomoći, za sigurnost učesnika i učesnica festivala pobrinut će se i uposlenici zaštitarske firme iz Sarajeva.
 • Moja porodica i prijatelji ne znaju da sam LGBT+, smijem li se pojaviti na festivalu?"
  Festival "Merlinka u Sarajevu" je otvoren za sve građane i građanke, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni/spolni identitet. Kako se broj učesnika i učesnica iz godine u godinu povećava, a među njima se nalazi veliki broj osoba koje se ne identificiraju kao LGBT+, sam dolazak na projekcije i druge događaje u okviru festivala ne podrazumijeva izlazak iz ormara ("coming out").
 • Poruka ovogodišnjeg festivala je "Lezbijka sam, neka sam". Da li to znači da je festival ove godine namijenjen samo ženama?"
  Ne. Namjera "Merlinke u Sarajevu" je da propituje i promovira sve aspekte života i iskustava LGBT+ osoba, s tim da je svaka pojedinačna "Merlinka" posvećena jednoj važnoj temi - poput zaljubljivanja ili otpora strahu - ili posebnoj grupi unutar LGBT+ zajednice. Ove godine su u fokusu žene koje vole žene, te većina filmova obrađuju teme koje su univerzalne, ali se i specifično tiču lezbijskog iskustva.
 • Čuo/čula sam da su LGBT+ zabave promiskuitetne i razuzdane. Ako dođem, hoće li me neko "pipkati"?"
  Projekcije i prateći program festivala "Merlinka u Sarajevu" su otvoreni za sve osobe, bez obzira na seksualnu orijentaciju. To također nisu tzv. seks-zabave, već klupski događaji sa didžejevima i didžejicama, gdje bilo kakvo nasilje ili uznemiravanje nije dozvoljeno.
 • Došao/došla bih na festival ali ne poznajem nikoga iz LGBT+ zajednice. Neugodno mi je da dođem sam/sama.
  Otvaranje ka zajednici može djelovati zastrašujuće, pogotovo za mlađe osobe i osobe koje još uvijek nisu izašle iz ormara. Sve LGBT+ osobe su u nekom trenutku svog života bile u istoj situaciji, ali iskusniji i iskusnije mogu potvrditi da je svako otvaranje i upoznavanje pozitivno. Ukoliko se plašite prvog susreta sa zajednicom na većem, javnom festivalu, možete se prije toga obratiti Sarajevskom otvorenom centru. Pored psihološkog savjetovanja, Sarajevski otvoreni centar često organizira druženja i aktivnosti manjeg obima, gdje možete upoznati druge LGBT+ osobe u manje stresnom okruženju. Što se tiče drugih bh. gradova, slične sadržaje organiziraju Tuzlanski otvoreni centar, Kvart (Prijedor), XXXX.
 • Ne živim u Sarajevu a želim posjetiti festival "Merlinku"."
  Svake godine organizatori i organizatorice festivala osiguraju sredstva za djelimično ili cjelokupno pokrivanje troškova gostiju iz drugih gradova u BiH, u suradnji sa donatorima i partnerskim organizacijama. Preporučujemo da se obratite Sarajevskom otvorenom centru za dodatne informacije.
 • Mogu li na "Merlinci" pronaći partnera/partnericu?"
  Kao i svaki drugi javni kulturni događaj, "Merlinka" je odlično mjesto za upoznavanje i druženje. Međutim, to nije primarna namjena festivala. Festival "Merlinka u Sarajevu" kroz filmove, muziku, razgovore i druge umjetničke manifestacije tretira značajne teme i probleme s kojima se susreću LGBT+ osobe u Bosni i Hercegovini i šire.

Festival locations

NOVO SARAJEVO International Centre for Children and Youth

Kemala Kapetanovića 17

71000 Sarajevo

Contact information

Kino Bosna

Alipašina 19

71000 Sarajevo

SARTR - Sarajevo War Theatre

Gabelina 16

71000 Sarajevo

ENTRANCE TO ALL EVENTS
IS FREE OF CHARGE

bottom of page