top of page
instagram MERLINKA 2020 jazzbina 29.01.2

MEĐUNARODNI FESTIVAL QUEER FILMA

MERLINKA

U SARAJEVU

6-8. FEBRUAR 2020.

SLOBODA PRATI HRABRE

Home

O FESTIVALU

Međunarodni festival queer filma "Merlinka" po prvi put je organiziran u decembru 2009. godine u Domu omladine u Beogradu s idejom da promovira filmske naslove koji se bave gej, lezbejskom, biseksualnom, trans, interseks i queer tematikom, a koji rijetko dođu do domaće filmske publike. 

 

Festival u Beogradu organizuju Gej lezbejski info centar GLIC i Dom omladine Beograd, a ime je dobio po beogradskoj trans legendi Vjeranu Miladinoviću Merlinki, koja je ubijena 2003. godine. Merlinka je glumila u ostvarenju Želimira Žilnika "Marble Ass", koji je i otvorio prvi festival u Beogradu.

Festival "Merlinka" se od 2013. godine održava u Sarajevu u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra, a od 2015. i u Tuzli u organizaciji Tuzlanskog otvorenog centra.

O festivalu

Četvrtak, 06.02.

SLOBODA U SVOJOJ KOŽI 

Petak, 07.02.

SLOBODA ČINI UMJETNOST 

LGBTIQ zajednica je izrasla upravo iz nedostatka slobode – na javnim mjestima je dugo bilo zabra-njeno pokazati različitost, a još uvijek je opasno otvoreno biti queer. Slična je situacija i u privatnim krugovima, gdje je riskantno biti otvoren/a jer postoji mogućnost da će nas porodica odbaciti ili pokušati „ispraviti“ nasiljem. U ovom kontekstu, šta znači lična sloboda?

MEETING POINT                                   

18:00 - 19:00

OTVARANJE FESTIVALA

OTVARANJE IZLOŽBE

"TransBalkan Exhibition"

Aleksandar Crnogorac, Crna Gora

19:00 - 21:00

FILM:

Portret dame u plamenu

Francuska, 2019., 120 min. L

Režija: Céline Sciamma

Uloge: Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami

Najbolji scenario Kanski filmski festival, Queer palma Kanski filmski festival

Francuska, 1770. godine. Slikarka Marianne treba da naslika portret za vjenčanje Héloïse, mlade žene koja je tek napustila manastir. Héloïse je nerado buduća mlada i Marianne treba da je naslika bez njenog znanja. Ona je posmatra svakog dana, kako bi je krišom naslikala.

21:00 - 21:30

VIDEO INSTALACIJA

"I will buy my freedom", Selma Selman

VIDEO PERFORMANS

"Superposition"

21:00 - 23:00

KOKTELI I SVIRKA

Sara Mihaela Dedić (BiH)

MEETING POINT                                   

17:00 - 19:00

DISKUSIJA

Lokalna queer kultura - queer sloboda u lokalnoj/globalnoj kulturi

Kako globalna umjetnost utiče na lokalnu queer kulturu i kako globalna queer kultura utiče na lokalnu umjetnost? Kako možemo podržati lokalne LGBTIQ+ umjetnike_ce i omogućiti im slobodu izražavanja? Kako uskladiti društvene pojmove visoke umjetnosti sa onim vrstama umjetničkog izražavanja koje karakterizuju queer kulturu – camp, drag i umjetnost „lošeg ukusa“,  upravo zato što se odupiru drušvenim normama? I gdje u ovom globalnom svijetu pronalazimo mjesto za našu lokalnu queer kulturu?

Moderatorica: Jasmina Čaušević (BiH)

Učesnici i učesnice: Nebojša Jovanović (BiH), Asja Kunto (BiH) + Adnan Bajramović (BiH)

19:00 - 19:30

KRATKI FILMOVI

Pravi identitet svilenih buba

(Kuba, 3 min., T*)
Režija: Javier Del Alamo
Pravi identitet svilenih buba se bavi otkrićem Sarinog rodnog identiteta kroz znatiželju i pristup mjestima koja nisu predviđena za njen pol i u kontekstu koji ne dozvoljava pravilan razvoj rodnog identiteta.

Rođak John - Dolazak

(SAD 2019, 4 min, Q)
Režija: Tom CJ Brown
Dok je rođak John u gradu, građani Carrington House hotela u sjevernom dijelu Njujorka čeznu za njegovim povratkom u ovom filmu koji je predstavljen kao muzički spot.

 

Vječno je dok traje

(Brazil, 19 min., A/G)
Režija: Akira Kamiki
Nakon što su se zaljubili jedan u drugog na žurci, Danny i Seiji samo žele da budu zajedno. Međutim, njihove razlike mogu da se dokažu kao jače od njihovih osjećanja. Prvi film o aseksualnosti.

(PAUZA: 15 MINUTA)

19:45 - 21:15

FILM: Song lang

Vijetnam, 2018, 90 min. G

Režija: Leon Le

Uloge: Kim Chi, Isaac, Vu T. Le Thi

Privlačni utjerivač dugova ulazi u nevjerovatno prijateljstvo sa harizmatičnim glavnim glumcem. Njihovo prijateljstvo, na obostrano iznenađenje, budi osjećanja u njima. „Song Lang“ je udaraljkaški instrument koji kontroliše ritam u vijetnamskoj narodnoj operi. Na vijetnamskom jeziku, ta riječ takođe znači „dva muškarca“.

JAZZBINA                                             

22:30 - 23:15

DRAG SHOW

Iva Farrah Durawi (BiH), Mak, Maja Majami, Nikky drag queen, Dita von Bil (Srbija)

23:30 - 04:00

PARTI: HAOSPARTY

DJ Jovijah (Srbija)

Queer kultura, koja je tako dugo opstajala bez vanjske slobode, je osnovana upravo na ideji ekstremne slobode uprkos svemu. Kako naši odnosi sa vanjskom slobodom mijenjaju tu kulturu? Koju ulogu igra umjetnost (i kroz nju vidljivost) u tom procesu? Istorija queer filma je istorija sakrivenih poruka i kodiranih gesta, uloga i kostima - da li mogućnost otvorenog izražavanja mijenja tu estetiku?

Subota, 08.02.

BILO KUDA, SLOBODA SVUDA 

MEETING POINT                                   

15:00 - 17:00

KRATKI FILMOVI

Peti sprat lijevo
(Hrvatska 2018, 15 min., L)
Režija: Renata Lučić
Kada Majini roditelji dođu u Zagreb da bi je posjetili, Nika i Maja skrivaju svoja lica maskama i počinju da igraju igru koja je Niki već dosadila.

 

Autorefleksija u tri epizode
(BiH 2019, 12 min., Q)
Režija: Sara Ristić
Pogled u tri stilski odvojene, ali emotivno povezane epizode koje istražuju prirodu identiteta mlade djevojke.

 

Podrška 
(Srbija 2019, 10 min., L)
Režija: Milica Maletin
Alisa pokušava da se povjeri drugarici Isidori, a ona sluti o čemu se radi i to izbjegava. Do kraja večeri su primorane da se suoče.

 

Fikus 
(BiH 2018, 17 min., G)
Režija: Andrey Volkashin
Almir je neautovan gej muškarac koji ne može da prihvati svoju seksualnost. On je zaljubljen u emotivno nestabilnog, oženjenog momka Mirsada. Umjesto da ode na žurku, Almir odlučuje da provede Novu godinu sa Milicom, prijateljicom na samrti i da joj kaže da je gej.

 

Šetamo za ljubav, bebo 
(BiH, 40-55 min., LGBTIQ)
Režija: Berina Džemailović
Dokumentarni film o prvoj Povorci ponosa održanoj u Sarajevu 2019. godine.

17:15 - 18:45

DISKUSIJA

I Bi(H) povorka!

Osmog septembra 2019. godine, BiH LGBTIQ osobe su šetale ponosno ullicama Sarajeva, te po prvi put u historiji BiH se desila prva Bh. povorka ponosa. Šta nam je donijela Bh. povorka ponosa, zašto smo šetali i da li se išta promijenilo nakon povorke u društvu ili u nama?

Moderira: Masha Durkalić

19:00 - 21:00

FILM: Erik i Erika

Austrija, 2018., 89 min. T*/I

Režija: Reinhold Bilgeri

Uloge: Ulrike Beimpold, Christoph Bittenauer, Nives Bogad

Erik/Erika Schinegger, ski senzacija koja je postala medijska senzacija. Dok je bio Erika slavili su ga. Sada kada je Erik on je odbačen i optužen za prevaru. Istinita priča o nepravdi i tabu temama u Austriji, sedamdesetih godina prošlog vijeka.

JAZZBINA                                             

22:00 - 00:00

PARTI: FRQA (BiH)

00:00 - 01:30

KONCERT: Buč Kesidi (SRB)

Povorka ponosa je i pobuna u ime slobode. Nakon naše prve uspješne povorke ponosa, kako se mijenja ta konverzacija i kultura u okviru ove teško osvojene slobode? Da li je pravna sloboda dovoljna za osjećaj slobode i ponosa? Ili je ovo samo jedan korak na dugoj stazi prema istinskoj slobodi?

Program

PROGRAM

INFORMACIJE

 • Šta je "Merlinka u Sarajevu" i ko može doći?"
  "Merlinka u Sarajevu" je međunarodni filmski festival na kojem možete pogledati dugometražne i kratkometražne filmove koji se tiču LGBT+ tema, a koji na našim prostorima rijetko dođu do šire publike. Pored filmova, posjetiocima i posjetiteljicama se nude razgovori, promocije, kao i muzičko-zabavni program u kojem učestvuju LGBT+ izvođači i izvođačice, ali i prijatelji i prijateljice koji podržavaju LGBT+ zajednicu i pomažu u borbi za ostvarenje jednakih prava za sve. To je festival kulture koji je otvoren zasve, ne samo pripadnike i pripadnice LGBT+ zajednice.
 • Došao/došla bih na festival, ali se plašim za svoju sigurnost."
  Sigurnosna situacija za pripadnike i pripadnice LGBT+ zajednice u Bosni i Hercegovini nije idealna, no ipak je zabilježen mali broj incidenata na javnim i kulturnim dešavanjima. Festival "Merlinka u Sarajevu" je doživio jedan takav incident 2014. godine, kada je grupa od 14 maskiranih osoba upala na tribinu u kinu "Kriterion" i napala učesnike i učesnice festivala. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 19. decembra 2018. godine usvojio apelaciju Sarajevskog otvorenog centra i drugih, te potvrdio da su vlasti Kantona Sarajevo prekršile pravo na okupljanje LGBT+ osoba jer nisu obezbijedile sigurnost učesnika i učesnica. Bez obzira na ovu presudu, poslije 2014. godine nisu zabilježeni incidenti, a festival je nastavljen bez prekida do danas. Uspostavljena je adekvatna suradnja sa organima za provođenje zakona u Kantonu Sarajevo, stoga vjerujemo da će i ove godine u prvom planu "Merlinke" biti samo zabava. Pored predstavnika i predstavnica policije i hitne pomoći, za sigurnost učesnika i učesnica festivala pobrinut će se i uposlenici zaštitarske firme iz Sarajeva.
 • Moja porodica i prijatelji ne znaju da sam LGBT+, smijem li se pojaviti na festivalu?"
  Festival "Merlinka u Sarajevu" je otvoren za sve građane i građanke, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni/spolni identitet. Kako se broj učesnika i učesnica iz godine u godinu povećava, a među njima se nalazi veliki broj osoba koje se ne identificiraju kao LGBT+, sam dolazak na projekcije i druge događaje u okviru festivala ne podrazumijeva izlazak iz ormara ("coming out").
 • Poruka ovogodišnjeg festivala je "Lezbijka sam, neka sam". Da li to znači da je festival ove godine namijenjen samo ženama?"
  Ne. Namjera "Merlinke u Sarajevu" je da propituje i promovira sve aspekte života i iskustava LGBT+ osoba, s tim da je svaka pojedinačna "Merlinka" posvećena jednoj važnoj temi - poput zaljubljivanja ili otpora strahu - ili posebnoj grupi unutar LGBT+ zajednice. Ove godine su u fokusu žene koje vole žene, te većina filmova obrađuju teme koje su univerzalne, ali se i specifično tiču lezbijskog iskustva.
 • Čuo/čula sam da su LGBT+ zabave promiskuitetne i razuzdane. Ako dođem, hoće li me neko "pipkati"?"
  Projekcije i prateći program festivala "Merlinka u Sarajevu" su otvoreni za sve osobe, bez obzira na seksualnu orijentaciju. To također nisu tzv. seks-zabave, već klupski događaji sa didžejevima i didžejicama, gdje bilo kakvo nasilje ili uznemiravanje nije dozvoljeno.
 • Došao/došla bih na festival ali ne poznajem nikoga iz LGBT+ zajednice. Neugodno mi je da dođem sam/sama.
  Otvaranje ka zajednici može djelovati zastrašujuće, pogotovo za mlađe osobe i osobe koje još uvijek nisu izašle iz ormara. Sve LGBT+ osobe su u nekom trenutku svog života bile u istoj situaciji, ali iskusniji i iskusnije mogu potvrditi da je svako otvaranje i upoznavanje pozitivno. Ukoliko se plašite prvog susreta sa zajednicom na većem, javnom festivalu, možete se prije toga obratiti Sarajevskom otvorenom centru. Pored psihološkog savjetovanja, Sarajevski otvoreni centar često organizira druženja i aktivnosti manjeg obima, gdje možete upoznati druge LGBT+ osobe u manje stresnom okruženju. Što se tiče drugih bh. gradova, slične sadržaje organiziraju Tuzlanski otvoreni centar, Kvart (Prijedor), XXXX.
 • Ne živim u Sarajevu a želim posjetiti festival "Merlinku"."
  Svake godine organizatori i organizatorice festivala osiguraju sredstva za djelimično ili cjelokupno pokrivanje troškova gostiju iz drugih gradova u BiH, u suradnji sa donatorima i partnerskim organizacijama. Preporučujemo da se obratite Sarajevskom otvorenom centru za dodatne informacije.
 • Mogu li na "Merlinci" pronaći partnera/partnericu?"
  Kao i svaki drugi javni kulturni događaj, "Merlinka" je odlično mjesto za upoznavanje i druženje. Međutim, to nije primarna namjena festivala. Festival "Merlinka u Sarajevu" kroz filmove, muziku, razgovore i druge umjetničke manifestacije tretira značajne teme i probleme s kojima se susreću LGBT+ osobe u Bosni i Hercegovini i šire.

Lokacije festivala

 

Kino Meeting Point

Hamdije Kreševljakovića 13

kinomeetingpoint.ba

Jazzbina

Maršala Tita 38

facebook.com/jazzbinapub/

ULAZ NA SVE PROJEKCIJE I PRATEĆE DOGAĐAJE JE BESPLATAN

(Fotografije preuzete sa povorkaponosa.ba)

Kontakt

Sarajevski otvoreni centar

+ 387 (33) 551 000

office@soc.ba 

www.soc.ba

 • Facebook - Grey Circle
 • Twitter - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
Info
bottom of page